Winkelmand

U kunt ons ook bellen: +31 (0)35 628 47 08

Al ruim 20 jaar uw betrouwbare leverancier voor drinkwater systemen!

Keurmerk webwinkel

Veelgestelde vragen

Komt u er niet uit: neem gerust contact met ons op!

Voor de aankoop

Nederlandse drinkwaterbedrijven kunnen het grootste deel van de vervuiling uit het water filteren. Daarmee doen we het in Nederland erg goed in vergelijking met andere landen. Ze kunnen echter niet alles uit het water halen. Er blijven nog steeds kleine hoeveelheden achter. Denk hierbij aan medicijn- en hormoonresten, chemicaliën, pesticiden, lood, microplastics, PFAS en bijvoorbeeld de stoffen die bij het GenX proces gebruikt worden.

Het RIVM bepaalt van elke stof wat de veilige hoeveelheid is. De hoeveelheid van die specifieke stof waarbij er dus geen gevaar voor de volksgezondheid is. Het RIVM kijkt niet naar het effect van de combinatie van verschillende stoffen.

Er zijn studies geweest naar de effecten van de stoffen die kleiner zijn dan wat een overheid veilig acht. Een van deze studies vind je hier.

Met de Aqualine/AQV waterfilters zijn we in staat om tot wel 99,99% van deze vervuiling eruit te halen. We gaan daarmee nog een stap verder dan de drinkwaterbedrijven.

Alles wat niet in je lichaam komt kan ook niets veroorzaken in je lichaam.

Om je keuze te bepalen kun je met het volgende rekening houden.

Gebruik
Aantal personen, waar gebruik je het water voor.

Afmeting
Elk systeem heeft een andere afmeting. Behalve voor het gebruik kan het zijn dat de grootte van het waterfilter wordt beperkt door de ruimte die je beschikbaar hebt.

Materiaal
De Aqualine/AQV 5, 12, Neos zijn beschikbaar in glas en abs (kunststof). De Aqualine 18 is beschikbaar in glas.

Alkalisch/Redox of pH neutraal
Deze keuze heeft niets met het filteren te maken. Dat doen ze allemaal op dezelfde manier. Alkalisch/Redox is interessant voor mensen die verzuurd zijn. Het is een extra eigenschap.

Aqualine/AQV 5
Hoog 46 cm, breed 24 cm

 • 1 – 2 personen.
 • water drinken en koffie/thee mee maken.

Aqualine 12

Hoog 56 cm, breed 32 cm *

 • 1-2 personen.
 • Water drinken, koffie/thee mee maken.
 • Koken.

Aqualine Neos
Hoog 46 cm, breed 26 cm, diep 29 cm

 • meer dan 2 personen.
 • Water drinken, koffie/thee mee maken.
 • Koken.

Aqualine 18
Hoog 53 cm, breed 32 cm *

 • gezinnen met meerdere personen.
 • Water drinken, koffie/thee mee maken.
 • Koken.

* De afmetingen van de Aqualine 12 en 18 zijn correct. De glazen tank van de Aqualine 12 is wat hoger en smaller en die van de Aqualine 18 wat breder en lager.

Alle Aqualine producten zijn gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen zoals BPA (Bisphenol A), ftalaten en andere toxische stoffen.

De combinatie van een keramisch voorfilter van 0,2 micron (0,0002 mm) en de verschillende lagen in het meerstappenfilter zorgen ervoor dat je ongeveer 1,5 liter water per uur filtert. Als er nieuwe filters zijn geplaatst kan het in het begin wat langer duren omdat de filters verzadigd moeten raken.

Onderhoud van het waterfilter systeem

Ga je voor een paar dagen weg dan zorg je ervoor dat de onderste tank helemaal gevuld is met water. Een deel van het meerstappenfilter en een deel van de mineraalstenen/Cormac ring zijn met zilver geïmpregneerd waardoor er geen bacterie werking kan plaatsvinden. Zet het Aqualine/AQV waterfilter bij voorkeur op een donkere/koele plaats tijdens je afwezigheid.

Ga je een paar weken weg. Haal dan het meerstappenfilter en de pH ring uit je systeem en doe deze (nat) in een plastic zak en leg ze in de koelkast (maximaal 6 maanden). Giet de opvangtank leeg en leg de stenen bijvoorbeeld op een stuk keukenrol zodat ze kunnen drogen.

De fabrikant geeft aan dat het meerstappenfilter elk jaar of in elk geval na 2.000 liter water vervangen moet worden. Een deel van het meerstappenfilter is gevuld met actieve koolstof. Koolstof is gevoelig voor bacteriegroei. In Duitsland is het wettelijk verplicht om filters waar koolstof in verwerkt is elk half jaar te vervangen. Een deel van de koolstof in onze filters is met zilver geïmpregneerd om bacterievorming tegen te gaan. Daarom kun je er gemiddeld een jaar mee doen.

De 2.000 liter is bedoeld voor mensen die gemiddeld meer dan 6 liter water per dag filteren. Zij zullen de filters binnen een jaar moeten vervangen.

De combinatie van een keramisch voorfilter van 0,2 micron (0,0002 mm) en de verschillende lagen in het meerstappenfilter zorgen ervoor dat je ongeveer 1,5 liter water per uur filtert. Als er nieuwe filters zijn geplaatst kan het in het begin wat langer duren omdat de filters verzadigd moeten raken.

Je hebt bij ons een  water filtersysteem gekocht of je hebt de filters vervangen. Dat was een belangrijke investering om verzekerd te zijn van goed gefilterd en gezond water. De verschillende filters halen o.a. chemicaliën, zware metalen, chloor, microplastics, PFAS, GenX, pesticiden, hormoon- en medicijnresten uit het water. Deze verzekering heb je alleen als je ook jaarlijks de filters vervangt.

Om dit niet te vergeten, kun je bij ons een filterabonnement afsluiten. Meer informatie over dit abonnement lees je lees je hier.

Azijn (met water) mag u gebruiken:

 • Om de binnenkant van de opvangtank schoon te maken (bijvoorbeeld als er aanslag op de binenkant van de tank zit of als er algvorming heeft plaatsgevonden).
 • Om het kraantje schoon te maken.

Azijn mag u NOOIT gebruiken:

 • Om het keramische filter schoon te maken.
 • Om de pH ring schoon te maken.
 • Om de mineraalstenen of de Cormac ring schoon te maken.

Interessante informatie

Met een TDS meter is het niet mogelijk om op een simpele manier de vervuiling van je water te testen.

Klik hier voor een blog met uitgebreide informatie.

Op YouTube zijn filmpjes te zien waarbij water met een elektrolyser wordt ‘omgetoverd’ tot een vieze smerige donkere drab.

Laat je niet in de maling nemen maar lees deze blog waarin we uitleggen wat er gebeurd met het water.

Problemen oplossen

In het meerstappenfilter gebruiken we hele fijne koolstof. Dat zorgt voor een enorm groot filteroppervlak ter grootte van vele voetbalvelden.

Het duurt wat langer voordat deze koolstof is verzadigd. Voordat je een nieuw meerstappenfilter in gebruik neemt moet je het minstens 10 minuten horizontaal in een bak water leggen. Het filter moet hierbij helemaal onder water worden gehouden. Tussentijds moet je het een paar keer draaien. Dit doe je om eventuele lucht te laten verdwijnen en om het koolstof met water te verzadigen. Als het filter aan de oppervlakte drijft dan zit er nog lucht in.

Als je dit niet of niet lang genoeg hebt gedaan dan gaat het water kanaaltjes vormen in de koolstof. Soms gaat het water gelijk overlopen maar meestal gebeurd dit 4 tot 6 weken na het plaatsen van het nieuwe filter. Soms loopt het zelfs over de buitkant van het systeem en geeft het een lekkage.

Advies: haal het meerstappenfilter uit het systeem, schud het even heen en weer en leg het filter minstens 10 minuten horizontaal in een bak water. Het filter moet hierbij onder water worden gehouden. Plaats het daarna weer terug.

Tijdens het installeren is er mogelijk een luchtbel ontstaan tussen het keramische filter en het meerstappenfilter. Bij de AQV 5, 12 en 18 til je de bovenste tank even op zodat er lucht bij kan. Bij de Neos til je het keramische filter een beetje op. Meestal zie je dan luchtbelletjes onder het filter vandaan komen.

Dat wordt veroorzaakt door de groenalg. Alg sporen zitten overal in het water en in de lucht. Deze sporen komen ook op het keramische voorfilter van je Aqualine/AQV waterfilter systeem waardoor het filter soms een groene aanslag krijgt. Deze aanslag zit alleen aan de buitenkant van het filter. Het vormt zich door een combinatie van warmte en licht (zoals bij het AQV 5 model met een doorzichtige boventank). Deze aanslag is gemakkelijk te verwijderen met het schuurgedeelte van een schuursponsje. ‘Schuur’ zachtjes over de witte keramische bol om de groene aanslag te verwijderen terwijl je de bol onder een stromende kraan houdt. Houd hierbij zowel de bol als de kunststof voet goed vast. Deze alg soort is niet schadelijk voor je gezondheid.

In een enkel geval kan het voorkomen dat algvorming in de opslagtank zichtbaar is. Meestal is dat het eerste te zien op een lichter gedeelte in de tank (magneetkraan, meerstappenfilter). Omdat alg sporen in het kraanwater en in de lucht zitten ontkom je er niet aan dat je deze sporen ook je systeem ‘brengt’. Je spoelt je filter, je pH ring en de stenen af met kraanwater. Als je de tank in elkaar zet komen er al sporen via de lucht in je tank. Dat is allemaal geen probleem als het systeem regelmatig gebruikt wordt. Het systeem wordt dan doorgespoeld en voorzien van nieuw water. Het kan een probleem worden als het systeem te veel in (zon) licht staat of in de buurt van een warmtebron (kachel, fornuis). De combinatie van licht en warmte kan ervoor zorgen dat algvorming kan ontstaan. Houdt het systeem daarom zo veel mogelijk uit direct licht en weg bij een warmtebron.

Advies:

 1. Breng water aan de kook.
 2. Verwijder het meerstappenfilter, de pH ringen en de stenen uit de onderste tank.
 3. Leg de mineraalstenen in de pan en voeg hier een theelepel zout aan toe. Laat het water voor minstens 10 minuten koken.
 4. Vul de opslagtank voor een derde met lauwwarm water en voeg hier een scheut natuurazijn of natrium bicarbonaat aan toe.
 5. Gebruik een zacht doekje om met dit mengsel de buitenkant van het filter en de binnenkant van de tank af te nemen. Laat het mengsel na het schoonmaken door het kraantje weglopen.
 6. Spoel de pH ring, al schuddend, onder een stromende kraan af.
 7. Spoel de binnenkant van de tank en het filter af voordat je alles weer installeert.

In kraanwater zit opgeloste en niet opgeloste calcium. De niet opgeloste calcium veroorzaakt de harde kalklaag op het verwarmingselement in je waterkoker of je koffieapparaat. Deze calcium wordt tegengehouden door het keramische voorfilter in onze Aqualine/AQV systemen. De opgeloste calcium vormt geen probleem in je apparaten maar kan soms wel een lichte aanslag geven. Je kunt dit gemakkelijk schoonmaken met een verdunning van ongeveer 25% azijn. Daarna het flesje goed schoon spoelen.

Gebruik bij voorkeur een glazen of rvs fles. Flessen van polycarbonaat of Tritan zijn ook geschikt. Gebruik geen PET flessen omdat deze stoffen kunnen afgeven aan het gefilterde water waardoor dit een negatieve invloed heeft op de kwaliteit.

Bij calamiteiten kun je de Aqualine/AQV 5, 12, 18 en Neos gebruiken om sloot- of regenwater te filteren. Deze systemen zijn ontwikkeld voor landen waar mensen niet de luxe hebben om uit de kraan te drinken.

Hierbij moet je rekening houden dat het keramische filter sneller vervuild zal raken. De microscopisch kleine gaatjes in dit filter zijn slechts 0,2 micron (0,0002 mm) groot. In sloot- of regenwater zitten vaak stofdeeltjes en andere grovere deeltjes die dit filter sneller zullen verstoppen.

Giet het water door een dubbel gevouwen theedoek of laken voordat je het in de bovenste tank gooit. Maak het filter regelmatig schoon met een schuursponsje (ruwe kant).

Je moet er rekening mee houden dat zowel het keramische als het meerstappenfilter sneller vervuild zullen raken en dus vaker vervangen moeten worden.

Ga er van uit dat na ongeveer 600/700 liter beide filters vervangen moeten worden.

Kraanwater bevat ‘harde’ onopgeloste kalk en opgeloste kalk (calcium) en magnesium.

De harde kalk wordt door de microscopisch kleine gaatjes van 0,0002 mm in het keramische filter tegengehouden. Daarom verkleurt dit witte filter in de bovenste tank na verloop van tijd. De bruin/oranjeverkleuring wordt veroorzaakt door de kalk die de gaatjes van het filter heeft verstopt.

De opgeloste calcium en magnesium gaan gewoon door de beide filters heen. De mineraalstenen geven klein beetje extra calcium en magnesium aan het water.

Heb je een Redox filter of pH ring dan zal er o.a. nog wat extra calcium en magnesium aan het water worden afgeven om de pH van het gefilterde water te verhogen.

Als je het gefilterde water in de waterkoker doet dan zal dit zeker ook aanslag achterlaten van calcium en magnesium. Als er veel calcium in je drinkwater zit dan zal er ook meer kalkaanslag in de waterkoker worden afgezet.

Meestal is deze aanslag gemakkelijk te verwijderen met water een azijn.

Onze waterfilters zijn ontworpen om vervuiling uit het water te filteren zoals chemicaliën, medicijnresten, zware metalen zoals lood, pesticiden, microplastics, PFAS, GenX etc. Hoewel er wel een deel van de kalk uit het kraanwater wordt gefilterd is het systeem niet ontworpen om te ontkalken. Calcium en magnesium zijn mineralen en die horen in een kleine hoeveelheid in water thuis.

Heeft u nog andere vragen, neem dan contact met ons op.
We helpen u graag!