Winkelmand

U kunt ons ook bellen: +31 (0)35 628 47 08

Al ruim 20 jaar uw betrouwbare leverancier voor drinkwater systemen!

Keurmerk webwinkel

Algvorming en vakantie tips!

Algvorming

De vorming van alg kunnen we niet voorkomen. Sommige klanten hebben nooit last van algvorming en andere wel.

Deze groene alg is niet gevaarlijk voor uw gezondheid! Alg sporen zit in de lucht die we inademen en het water wat we drinken.

Zeker in periodes dat het warm is zitten er meer algsporen in het water. Kijk maar wat er in oppervlaktewater gebeurd als het langere tijd warm is. Vaak een explosie van algen.

Het is belangrijk om uw systeem niet op een plek te zetten met veel licht en ook niet in de buurt van een warmtebron (verwarming/kookplaat). Licht en warmte is ideaal voor algen om te gaan groeien. Maar in warme periodes kan het ook gewoon in de ruimte erg warm zijn.

Gebruik het water regelmatig zodat er ook een doorstroming van het water plaatsvindt. Bij voorkeur om de dag of om de 2 dagen vers water toevoegen. Laat de opvangtank zoveel mogelijk vol staan. Als er maar een klein beetje water in de opvangtank staat dan zal dit nog sneller opwarmen en is de kans op algvorming groter.

Wees alert op beginnende groei van algen. Dit is meestal te zien op lichte plekken zoals op het keramische filter, het magneetgedeelte van de kraan (Aqualine/AQV 5, 12 of 18) of op het witte deel van het meerstappenfilter (Aqualine Neos en 18). Het begint met kleine groene stipjes en gaat zich dan vermeerderen.

Wat te doen als u alg vorming heeft?

  1. Groene plekken op het keramische filter kunt u wegschuren met het schuurgedeelte van een schuursponsje. Haal het filter uit de bovenste tank en houdt de kunststof voet en het filter goed vast als u met het schuursponsje onder een stromende kraan over de witte bol schuurt. U blijft voorzichtig schuren totdat de groene plekken weg zijn.
  2. Breng water aan de kook. Haal de stenen uit de onderste tank. Zichtbare alg haalt u weg met een borsteltje/schuursponsje onder een stromende kraan. Leg de stenen in een bak en giet hier het kokende water overheen (leg de stenen niet in een pan waarbij u het water aan de kook houdt). Laat de stenen 1 uur in dit water staan om eventuele alg sporen in de poreuze stenen te vernietigen.
  3. Vul de onderste tank voor 1/3 met lauwwarm water en voeg hier een scheut natuurazijn of natriumbicarbonaat (bak poeder) aan toe. Met een zacht doekje neemt u met dit mengsel de binnenkant van de tank af en de buitenkant van het filter en de buitenkant van de Cormac ring (Neos en Aqualine 18). Als u klaar bent dan laat u het mengsel via het kraantje weglopen of eventuele sporen in het kraantje te verwijderen. Daarna een paar keer doorspoelen om eventuele azijnresten te verwijderen.
  4. Heeft een Cormac ring (Aqualine Neos of 18) dan dient u de ring, flink schuddend, onder een stromende kraan af te spoelen.

Wat doet u als u langere tijd weg bent (vakantie)?

Gaat u een paar dagen weg?
Zet het systeem dan bij voorkeur op een koele/donkere plek. Laat de onderste tank van uw systeem vol met water staan. De stenen/Cormac ring zijn met colloïdaal zilver geïmpregneerd om bacteriewerking tegen te gaan.

Gaat u langere tijd weg?
Haal het systeem uit elkaar. Maak de onderste tank schoon zoals hierboven beschreven onder punt 2. Maak de binnenkant droog. Doe het natte meerstappenfilter in een zakje in de koelkast. Laat het keramische filter en de stenen/Cormac ring (bijvoorbeeld op een stukje keukenpapier) buiten de tank drogen. Dit mag zelfs in de zon! Laat het systeem open staan zodat deze door de luchtstroming kan drogen.

Bij terugkomst, als u langere tijd weg bent geweest:

  1. Leg de mineraal stenen gedurende 1 uur in kokend water.
  2. Leg het meerstappen filter gedurende 10 minuten horizontaal ine en bak koud water. Draai het filter af en toe om en til af en toe de boven- en onderkant op om eventuele lucht te laten ontsnappen.
  3. Spoel de eventuele pH-ring of Cormac ring af onder de kraan.
  4. Installeer alles opnieuw.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op!